01-10-07

Moet Queen getuigen in Diana-onderzoek?

Elizabeth_104099hDeze week begint een nieuw officieel onderzoek naar de dood van de Britse prinses Diana, dat een streep zou moeten zetten onder een al tien jaar durende discussie. De kans is groot dat leden van de koninklijke familie als getuigen worden opgeroepen.

De Sunday Telegraph meldt dat de advocaten van Mohammed al-Fayed een schriftelijk verzoek hebben ingediend om de koningin, prins Philip en prins Charles als getuigen te horen. Al-Fayed is de schatrijke eigenaar van luxewarenhuis Harrods en vader van Diana's vriend Dodi, die samen met haar omkwam.

Al-Fayed gelooft dat zijn zoon en de prinses om het leven werden gebracht door de Britse establishment. Hij is ervan overtuigd dat de koninklijke familie een licht kan werpen op wat er echt gebeurde. Ook Sir John Scarlett, het toenmalige hoofd van de inlichtingendienst MI6, zal worden opgeroepen om uit te leggen waarom zijn dienst een geheim document vernietigde dat volgens al-Fayed zijn theorie ondersteunt.

Of dit verzoek zal worden toegestaan, is verre van zeker. Vast staat wel dat het onderzoek de Britse belastingbetaler veel gaat kosten, want er hangt een prijskaartje aan van ruim 13 miljoen euro. Die berekening gaat ervan uit dat de procedure ongeveer zes maanden zal duren en dat daarbij een batterij dure advocaten in het strijdperk zal treden, om van de veiligheidsmaatregelen nog niet te spreken. Een eerder onderzoek in 2003, duurde tien weken en kostte al zeker 7,6 miljoen euro en vorig jaar werd nog eens 5,3 miljoen uitgegeven voor hoorzittingen onder leiding van Lord Stevens.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

De commentaren zijn gesloten.