06-10-07

Hoofd van BBC1 stapt op na rel over trailer rond koningin

Peter Fincham, het hoofd van het openbare Britse televisiestation BBC1, heeft ontslag genomen in verband met de trailer van een documentaire waarin koningin Elisabeth per vergissing in een verkeerd daglicht is gesteld, zo heeft de BBC zelf gemeld.

"Crowngate" draait rond de trailer van een documentaire van het productiehuis RDF Media waarin werd gesuggereerd dat het Britse staatshoofd het zwaar aan de stok had gekregen met de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz en haar het deksel op de neus had geduwd.

Er was te zien hoe de fotografe de koningin suggereerde dat zij beter zonder kroon zou poseren "omdat de Garter rok zo...". Waarop Elisabeth II onderbrak, en zonder de Amerikaanse te laten verder spreken, koel zei: "Minder gekleed. Wat denkt u wel?". Dan was te zien hoe de koningin wegbeende doorheen Buckingham Palace en tegen iemand van haar personeel zei "ik verander niets".

Maar het bleek nu dat de "wegbeenscène" van voor de woordenwisseling over de kroon dateerde, en erna werd gemonteerd. Finchman ontdekte dit pas na het vertonen van de trailer aan de pers. Het fragment werd pas de volgende dag gecorrigeerd, toen de omroep ook haar excuses aanbood.

Finchman is nu opgestapt, net als topman Stephen Lambert van RDF Media.

"Er zijn serieuze fouten gemaakt, waarbij misleidende informatie omtrent de koningin publiek is gemaakt", zo citeerde de BBC vrijdag haar directeur-generaal Mark Thompson.

Wel kwam de openbare omroep tot de bevinding dat wellicht niemand bewust de koningin in een verkeerd daglicht heeft willen stellen.

Er komt ook een onafhankelijke onderzoekscommissie naar het incident. Er zijn maatregelen getroffen om de montagenormen te verstrengen, aldus de BBC.

De commentaren zijn gesloten.