11-10-07

'Kroonprins Filip moet onder hoede komen van eerste minister'

prins filipOud-premier Wilfried Martens (CD&V) pleit ervoor dat prins Filip een statuut krijgt zoals de Britse kroonprins Charles. 'Ook moet hij onder de hoede komen van een minister, bij voorkeur de premier. Voor Filip uitspraken doet, moet hij overleggen en de goedkeuring krijgen van de eerste minister. Anders zal incident na incident blijven volgen.'

Martens deed deze uitspraken gisterochtend op de presentatie van het boek Kroonprins Filip, uitgegeven door Houtekiet. "Daarin worden verschillende incidenten beschreven die het gevolg waren van uitspraken van de prins: wat hij in Story zei over het VB, het onderschrijven van het VBO-manifest, en zijn ontmoeting met Yves Desmet en Pol Van Den Driessche. Drie keer is hij terechtgewezen door premier Verhofstadt. Het zou beter zijn mocht de prins in de toekomst overleg plegen met de premier vooraleer hij uitspraken doet. Ja, dit is een suggestie aan Yves Leterme."

Verstoken

Toen Wilfried Martens premier was, heeft hij de tijd genomen om eens drie uur lang met Filip te spreken. "Dat was zeer nuttig. Het is toen bij een eenmalig gesprek gebleven, maar in Groot-Brittannië is het gebruikelijk dat de kroonprins zo'n vier keer per jaar een gesprek heeft met de premier. Prins Charles praat niet alleen met de eerste minister, maar ook met de leiders van de oppositie. Gordon Brown, de nieuwe Britse premier, liet laatst nog weten dat hij de samenwerking met de prins erg waardeert. Als kroonprins blijft Charles neutraal, maar door die gesprekken weet hij wel wat leeft bij de politici, wat de problemen zijn en hoe men daarmee omgaat. Dat zou ook nuttig zijn voor onze prins, die nu verstoken blijft van dit soort informatie. Het gaat niet op de prins alleen te laten."

Statuut

Martens pleit ook voor een statuut voor de kroonprins, naar Brits voorbeeld. "Ik ben niet de eerste die dit voorstelt. Laurette Onkelinx heeft dit ook al gezegd na het incident met Desmet en Van Den Driessche. Nu heeft de prins geen statuut, in Groot-Brittannië zijn de plichten en rechten van de kroonprins goed afgebakend. De kroonprins verdient hetzelfde statuut als de koning. De koning is onschendbaar, zegt onze grondwet, maar de politici zijn verantwoordelijk. Ik vind dat de eerste minister verantwoordelijkheid moet nemen voor de kroonprins en hem onder zijn hoede moet nemen."

In Kroonprins Filip wordt ook voor het eerst het echtscheidingsprotocol uit de doeken gedaan dat uitgewerkt was voor Albert en Paola.

11:39 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilfried martens, statuut, prins filip, belgie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.