11-10-07

Prinses Mathilde opent centrum onderzoek microkredieten ULB

prinses mathildePrinses Mathilde heeft op de site van de Franstalige Brusselse universiteit ULB een Europees onderzoekscentrum naar microkredieten (CERMi) geopend. Ze lanceerde tegelijk een zogenaamde master in Microkredieten. Het nieuwe centrum wil microkredieten verder onderzoeken en doctoraten en thesissen over het onderwerp bevorderen.

Samenwerking
Het moet de Europese en Belgische autoriteiten aanzetten het systeem beter te begrijpen en zo verder te ontwikkelen. Het CERMi hangt nauw samen met de nieuwe bijkomende masteropleiding in microkredieten in de Académie Wallonie-Bruxelles door de Solvay Business School (ULB) en de faculteit Warocqué van de universiteit van Bergen. Zij werken samen met de Franse Universités de Paris-Dauphine (France) en de Nederlandse universiteit van Wageningen.

NGO's
Het project heeft ook verschillende ngo's als partner. Het gaat onder meer om SOS Faim, PlaNet Finance en Cerise die studenten de kans geven om bij hen stage te lopen. Intussen zijn al zo'n 40 studenten ingeschreven, waarvan 80 procent niet-Belgen. Microkredieten zijn een belangrijk instrument om de armoede in het Zuiden terug te dringen. Lokale microfinancieringsinstellingen (MFI's) verstrekken leningen aan kleine kansarme ondernemers die geen kans maken bij de reguliere bankinstellingen. Op die manier kunnen ze kleinschalige economische activiteiten uitbouwen en zo op eigen kracht hogerop klimmen.

Yunus
Het principe van de microkredieten werd ontwikkeld door professor Yunus die er in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg. Het is al de derde keer dat prinses Mathilde naar de ULB komt in het kader van microkredieten. Deze keer nam ze deel aan de openingszitting van het CERMi, waarbij professor Beatriz Armendariz het had over de rol van de vrouw in microkredieten. Prinses Mathilde was in 2005 VN-gezant voor het Internationaal Jaar van de Microkredieten.

17:33 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opening, prinses marthilde, belgie, brussel, ulb, universiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.