07-11-07

Paus ontvangt Saudische koning

paus_abdullah_196361aPaus Benedictus XVI heeft dinsdag in het Vaticaan koning Abdullah van Saudi-Arabië ontvangen. Het was de eerste ontmoeting tussen een paus en een regerende Saudische koning.

Tijdens een dertig minuten durend onderhoud hebben de paus en koning Abdullah volgens het Vaticaan uitvoerig gesproken over de noodzaak van interreligieuze en interculturele dialoog tussen christenen, moslims en joden, 'ter bevordering van vrede, rechtspraak en spirituele en morele waarden, in het bijzonder ter versterking van het gezin'. Ook is bij de besprekingen de 'positieve rol en het werk van christenen in Saudi-Arabië' ter sprake gebracht. Beide partijen onderstreepten de noodzaak van een rechtvaardige oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het Vaticaan noemde de ontmoeting 'warm'.

Paus Benedictus heeft gezegd dat hij de betrekkingen wil aanhalen met alle landen die nog steeds geen diplomatieke betrekkingen onderhouden met de Heilige Stoel, waaronder China en Saudi-Arabië. De paus en andere functionarissen van het Vaticaan hebben veelvuldig geprotesteerd tegen het feit dat christenen in Saudi-Arabië geen kerken mogen openen en niet openlijk hun geloof mogen belijden. Onder de naar schatting 1,5 miljoen christenen in Saudi-Arabië zijn volgens het Vaticaan 890.000 katholieken, voornamelijk gastarbeiders uit de Filipijnen.

Aan het eind van de ontmoeting overhandigde de Saudische koning de paus een traditioneel geschenk: een gouden zwaard versierd met edelstenen en gouden en zilveren beelden van een palmboom en een man op een kameel. De paus bewonderde de beelden, maar raakte het zwaard amper aan. Aan de koning schonk hij een16de-eeuwse prent en een gouden medaille van zijn pontificaat.

Volgens het Vaticaan had koning Abdullah, die een reis door Europa maakt, om het onderhoud verzocht. Hij heeft het Vaticaan al twee keer bezocht, als kroonprins en plaatsvervangend premier. Abdullah had bij zijn bezoek tevens een onderhoud met de secretaris van staat van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone.

In Saudi-Arabië is de islam de staatsgodsdienst en alle Saudische staatsburgers moeten moslim zijn. Alleen moslims mogen ook de heilige steden Mekka en Medina bezoeken. Het koningshuis volgt een strenge interpretatie van de islam, het wahhabisme, die diplomatieke betrekkingen met een christelijke identiteit uitsluit. Het is in Saudi-Arabië verboden om openlijk het christendom te praktiseren of bijbels of kruisbeelden het land binnen te brengen.

 

Bron: Elsevier 

De commentaren zijn gesloten.