15-11-07

Te Deum en militair defilé voor Koningsdag

 

1614817332

Vandaag, 15 november, is het Koningsdag. Naar jaarlijkse gewoonte werd de koning gevierd met het Te Deum en een militaire parade voor het koninklijk paleis. Koningsdag begon traditiegetrouw met het Te Deum In de Sint-Michiels en Sint-Goedele-kathedraal in Brussel. Kardinaal Danneels leidde de kerkdienst. In zijn preek prees Danneels  het multiculturele België. De kardinaal benadrukte dat iedereen respect moet opbrengen voor de ander en dat een multicultureel land als België een rijkdom is.

Hij deed ook een oproep tot meer verstandhouding tussen de gemeenschappen.

Koning Albert en koningin Paola woonden de viering niet bij. Andere leden van de koninklijke familie waren er wel: koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde, prinses Astrid en prins Lorenz en prins Laurent en prinses Claire. Bij de aankomst van de koninklijke familie aan de kathedraal was er even een opstootje met een twintigtal leden van het nationalistisch studentenverbond.

Ze scandeerden leuzes over het einde van België. De manifestanten werden snel opgepakt door de politie.

Ook verschillende politici woonden de kerkdienst bij, onder wie vooral Franstalige politici.

Na het Te Deum volgde een militaire parade voor het koninklijk paleis in Brussel. De koning en de koningin waren ook hier niet aanwezig. Minister van Defensie André Flahaut (PS) was er wel bij. Helmut Lotti zingt Belgisch volkslied

 

Om 17 uur begon een burgerlijke plechtigheid in het federaal parlement. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V), Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) en premier Guy Verhofstadt (Open VLD) ontvangen er de koninklijke familie voor een academische ceremonie.

Die ceremonie werd afgesloten met een toespraak van premier Verhofstadt. Tot slot bracht Helmut Lotti zijn interpretatie van de Brabançonne, het Belgische volkslied.

Koningsdag staat ieder jaar in het teken van een bepaald thema. Dit jaar is dat "België en de internationale ontwikkelingssamenwerking".

In tegenstelling tot de Belgische nationale feestdag op 21 juli is Koningsdag geen officiële feestdag voor alle werknemers. De meeste ambtenaren hebben wel een vrije dag.

Vandaag viert ook de Duitstalige Gemeenschap in ons land haar feestdag.
 

14-11-07

Dochter koning van Spanje gaat scheiden

De oudste dochter van de koning van Spanje Juan Carlos, Infanta Elena gaat scheiden van haar echtgenoot Jaime de Marichalar, zo meldt het Spaanse koningshuis.

"De hertogin en de hertog van Lugo, Infanta Elena en Jaime de Marichalar, hebben beslist tijdelijk een einde te maken aan hun huwelijk", zegt een woordvoerder van het koningshuis.

Infanta Elena, die vierde in lijn is voor de troonopvolging, trouwde in 1995 in Sevilla met de 44-jarige bankier Jaime de Marichalar. Zo'n 1.300 gasten en leden van drieëndertig koningshuizen waren getuige van het "huwelijk van het jaar".
Het koppel heeft twee kinderen, de 9-jarige Felipe en de 7-jarige Victoria.

Volgens de Spaanse krant La Vanguardia willen de oudste dochter van Juan Carlos en haar echtgenoot elkaar wat tijd gunnen om te bezinnen over hun huwelijk en staat het welzijn van hun kinderen nog steeds voorop.

 

Bron: Gazet Van Antwerpen 

12:11 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: infanta elena, scheiding, jaime de marichalar, spanje |  Facebook |

Laurent in badjas op paleisbezoek

laurentNiet alleen politici reden gisteren af en aan in Laken, ook prins Laurent kwam op visite bij de koning. Blijkbaar is er een sanitair probleem in Villa Clementine, want de prins was nog in badjas toen hij de oprit van het paleis opscheurde, mogelijk om snel de badkamers van Laken even te gebruiken.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

09:12 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: laken, belgie, prins laurent, badjas, auto, paleis |  Facebook |

13-11-07

Prins koopt 'Vliegend Paleis'

 al waleed
Het gerucht deed al langer de ronde. Dat een Saudische prins als eerste een luxe versie van de A380 zou hebben gekocht. Nu is het bevestigd.

De bekende Saudische prins Al-Waleed bin Talal, die ook miljarden heeft geïnvesteerd in westerse bedrijven, zette maandag zijn handtekening die hem eigenaar maakt van het eerste 'Vliegende Paleis', zoals het vliegtuig al in de media wordt genoemd.

Het toestel is groot genoeg voor een directiekamer met vijftien zetels, twee slaapkamers en een ruimte om te sporten.

Onbekend is wat de miljardair voor de uitgebreide versie van de A380 heeft betaald. Een sobere versie van het vliegtuig heeft een catalogusprijs van 325 miljoen dollar. Voor Al-Waleed komt daar natuurlijk nog wel wat bij. Hij wil echter nog niet prijsgeven hoe de inrichting eruit komt te zien.

De A380 is het grootste toestel ter wereld. Een luchtvaartmaatschappij kan er tussen de vijfhonderd en achthonderd passagiers in stoppen. De Saudische prins kan door het toestel voor zichzelf te kopen straks een stuk luxer vliegen dan bijvoorbeeld president Bush.

Al-Waleed ontvangt het paradepaardje van Airbus naar verwachting in 2010. Daarna moet het vliegtuig nog worden omgebouwd.

De prins is een neef van de twee jaar overleden koning Fahd van Saudi-Arabië. Hij is in de Saudische woestijn al eigenaar van een nomadentent uitgerust met alle moderne elektronica. Hij kan zo de gang van zaken op de financiële markten in de gaten houden.

Al-Waleed is onder meer grootaandeelhouder van Citigroup. Verder bezit hij belangen in News Corp, Walt Disney en een aantal grote hotels.

 

Bron: Z24 

Sms'jes van aanbidster deden prins Harry de das om

Chelsy zag er gisteren niet bepaald happy uit.


Prins Harry heeft de breuk met zijn vriendin Chelsy te 'danken' aan een reeks sms'jes die hij van een aanbidster ontving. De wantrouwige Chelsy kreeg die onder ogen, en dat was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Volgens een bron in The Sun was Chelsy woedend toen ze de tekstberichten ontdekte op Harry's gsm. Ze confronteerde hem met wat ze had gelezen en dat resulteerde in een vlammende ruzie.

Olie op het vuur van de jaloezie
Vriendinnen van Chelsy, die drie en een half jaar met prins Harry was, stellen dat de sms'jes van een geheime aanbidster kwamen. De tekstberichten kwamen aan het licht bij Harry's terugkeer uit Parijs, waar hij midden oktober naar de rugbywedstrijd tussen Engeland en Frankrijk was gaan kijken. Dat hij ook naar de finale ging kijken, terwijl Chelsy vermoedde dat de aanbidster daar ook zou zijn, was olie op het vuur van de jaloezie.

Toen Chelsy gisteren naar de universiteit in Leeds ging, zag ze er niet echt gelukkig uit. Ze had wallen onder haar ogen alsof ze de voorbije dagen niet had geslapen.

Gebrek aan toewijding
Chelsy, geboren in Zimbabwe, kwam in september naar Engeland om dicht bij haar vriend te zijn. Volgens vrienden stoorde ze zich al meteen aan zijn gebrek aan toewijding en zijn levensstijl van zuipende playboy.

Terug naar Afrika of herkansing?
Nu haar relatie met de prins over is, wil Chelsy haar studies in het koude en regenachtige Leeds stopzetten en terug naar Zimbabwe trekken. Maar vrienden hopen nog altijd dat het weer goed komt tussen die twee en dat Harry een voorbeeld neemt aan zijn broer William, die het weer goed wist te maken met Kate Middleton na zware relatieproblemen.

De relatie tussen Harry en Chelsy is al een tijdje stormachtig. In april vierde hij het einde van zijn militaire opleiding met vrienden in een stripbar en Chelsy was ook niet gelukkig toen de Britse media berichtten dat Harry tijdens zijn verblijf in Canada een barmeid het hof maakte.

 

Bron: Het Laatste Nieuws 

19:07 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: prins harry, engeland, chelsy davy, breuk, sms, aanbidster |  Facebook |

Lid Britse koninklijke familie trouwt met Maori

davina+gazza_wideweb__430x358 De Maori Gary Lewis en de nu 26-jarige dochter van de hertog en hertogin van Gloucester hadden elkaar vier jaar geleden ontmoet op het Indonesische eiland Bali. Beiden waren daar met vakantie.

De 33-jarige Lewis runt een bouwbedrijf in Auckland. Hij heeft een zoon van 11 jaar uit een eerder huwelijk. Lady Davina, wier vader een neef is van de koningin, is opgegroeid bij haar ouders in Kensington Palace, maar leidt een onopvallend leven.

De bruiloft in Kensington Palace was eveneens onopvallend; koningin Elizabeth was niet aanwezig bij de besloten ceremonie.

 

Bron: De Telegraaf 

Uithaal naar Chávez levert koning lof op

koningboosDe Spaanse koning Juan Carlos is in eigen land alom geprezen voor zijn uithaal naar de Venezolaanse president Hugo Chavez, zaterdag op de Ibero-Amerikaanse top. ,,Hou toch je mond”, voegde hij Chavez toe (,,Por que no te callas”)  in een mooie, felle woordenwisseling (zie filmpje),  nadat Chavez de vorige Spaanse premier Aznar had uitgemaakt voor fascist en erger dan een slang. Bij alle lof voor de koning schrijft El Pais wel in een commentaar dat de koning niet langer op de politieke voorgrond hoort te treden. ,,La figura del Rey no debería estar por más tiempo en el primer plano político.”

 

Bron: NRC Handelsblad