21-06-08

Japanse prinses geen lid meer van koninklijk huis

decoration
De Japanse prinses Sayako heeft dinsdag door in het huwelijk te treden met een burgerman afstand gedaan van haar koninklijke status. Het is niet eerder gebeurd dat een dochter van de Japanse keizer met een gewone burger trouwde. De 36-jarige Sayako is de enige dochter van keizer Akihito en keizerin Michiko. De bruidegom is Yoshiki Kuroda, die als ambtenaar bij de gemeente Tokyo werkt.

Sayako droeg tijdens de naar koninklijke begrippen sobere trouwplechtigheid een eenvoudige witte jurk en een parelketting. In een naderhand uitgegeven verklaring zegt Sayako dat haar vader haar heeft verzekerd dat de familieverhoudingen niet zullen veranderen door haar huwelijk. 'Daarna hield de keizerin me stevig vast en zei ze almaar 'Alles komt goed',' aldus Sayako in de verklaring. Ook vraagt ze de Japanners respect op te brengen voor haar echtgenoot en zijn werk.

Om zich voor te bereiden op haar bestaan als gewoon burgeres heeft Sayako, die ornithologe is, rijles genomen en heeft ze boodschappen gedaan in de supermarkt. Tijdens een kort onderhoud met journalisten zei dat ze blij is dat de keizer haar nieuwe leven als een voortzetting van haar oude bestaan ziet, en niet als een complete breuk daarmee. Ze gaf toe dat ze niet precies weet hoe haar leven er als gewoon burgeres uit zal zien.

Sayako en Kuroda kennen elkaar al sinds hun jeugd. Kuroda is een jeugdvriend van Sayako's oudere broer, prins Akishino, en de twee kregen verkering na elkaar twee jaar geleden weer eens te hebben ontmoet op een door Akishino georganiseerd tennispartijtje.

Naar schatting zesduizend mensen stonden langs de korte route van het koninklijk paleis in Tokyo naar het Imperial Hotel, waar het huwelijk werd voltrokken. 'De prinses was zo mooi, ze leek wel kersenbloesem', zei Michiyo Tanimura, die 275 kilometer had gereisd om het bruidspaar te kunnen aanschouwen.

 

Bron: Elsevier

14:15 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, prinses sayako, huwelijke |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.