22-06-08

Winnend paard Koningin Elizabeth

queen elizabethDe Engelse Koningin fokt al haar hele carriere renpaarden en bezoekt natuurlijk het in bezit van de Koninklijke familie zijnde Ascot trouw. Toch had zij sinds 1999 geen eigen paard meer zien winnen. Daar kwam via de Chesham Stakes verandering in. Jockey Richard Hughes reed Free Agent in een sprint over 1400 meter naar een grandioze zege. De eerste prijs voor de pas 2-jarige Free Agent bedroeg 34.000 pond. De Koningin was zo te zien buitengewoon blij. Haar winnende paard kreeg na afloop een koninklijke aai over het hoofd, terwijl zij zich even onderhield met Jockey Richard Hughes.

De toeloop op het vijf dagen durende ‘Royal Ascot’ sloeg weer alle records. De donderdagse Ladies Day was volgens de massaal ingevlogen JetSet het hoogte punt. De Gold Cup overhandigd krijgen uit handen van Queen Elizabeth maakten zo’n 70.000 liefhebbers mee. Op de andere dagen is een toeloop van 60.000 man publiek heel gewoon. De entourage is fraaier dan ooit, op het onlangs schitterend gerenoveerde hippodroom. De Ierse, op landgoed Ballydoyle gesitueerde- hogepriester, de beste volbloedtrainer ter wereld, trainer Aiden O’Brien himself, zorgde voor een record. De paarden die het waarmaakten leken van een andere orde. De man die voor O’Brien drie ‘Big Bankers’, drie topfavorieten naar evenzovele daadwerkelijke zeges reed, jockey Johnny Murtach, was zelf na de Gold Cup met Yeats, naderhand zichtbaar geroerd. Hij maakte met de rechterhand het getal: drie vingers omhoog. De man in het zadel bedoelde daar overigens niet de drie absolute toppers mee die hij in drie dagen ter zege reed:. Henrythenavigator op dinsdag, Duke of Marmalade op woensdag en Yeats in de Gold Cup. De man die nu 26 Royal Ascot winners in de carriere reed, gaf aan dat Yeats het onmogelijke in zijn carriere waarmaakte. Yeats won de Cups van 2006, 2007 en 2008. Drie Gold Cups op rij, dat gebeurde in de lange geschiedenis slechts één keer eerder. Yeats regeerde de zware test over vier kilometer als een vorst.

Jockey Johnny Murtach vroeg zijn paard in de eindfase in oogstrelende stijl. Richting post wist de hengst die al 840.000 pond won, met ruim 5 lengten te winnnen voor Geordieland, weer ruim voor Coastal Path. De eerste prijs van de Cup bedroeg 142.000 pond.

Murtagh had het van tevoren beweerd. “Ik had Yeats, thuis op Ballydoyle getraind, hij vloog. Ik geloofde in hem.” Vanmiddag worden de laatste topraces tot ontknoping gebracht.

Bron: De Telegraaf

20:14 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: engeland, ascot, richard hughes, free agent, paard |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.