11-11-07

'Prins Harry en zijn vriendin uit elkaar'

harry chelDe Britse prins Harry en zijn vriendin Chelsy Davy zijn uit elkaar. Dat schrijft The News of the World zondag. Dat de prins de finale van de wereldbeker rugby in Parijs verkoos boven haar verjaardag, was de spreekwoordelijke druppel. De kant citeert vrienden van de jonge rechtenstudente. Chelsy heeft genoeg van de escapades van de 23-jarige prins.

Ze zou na een reeks emotionele telefoontjes heen en weer deze week een punt achter de relatie hebben gezet, weet The News of the World.

Bij het paleis wil niemand reageren.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

10:47 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins harry, engeland, chelsy davy |  Facebook |

10-11-07

Koningin Fabiola opent expo in Guislainmuseum

In Gent heeft koningin Fabiola deze avond de nieuwe tentoonstelling geopend in het Guislainmuseum. In het museum, dat onder meer rond psychiatrische gezondheid draait, knipte zij het tricolore lintje en wandelde ze de expo "Ziek. Tussen lichaam en geest" in, samen met provinciegouverneur André Denys, burgemeester Daniël Termont (sp.a) en museumdirecteur Patrick Allegaert. Fabiola was in Gent om er de veertigste verjaardag van haar fonds te vieren.

Fonds
Het Koningin Fabiolafonds voor de Geestelijke Gezondheid, dat het levenslicht zag in 1967, lanceert dit jaar ook een nieuwe oproep voor projecten rond psychische gezondheid op het werk (stress, burnout, ...). Projectindieners kunnen hiervoor tot 5.000 euro steun ontvangen van het fonds, of liever van de Koning Boudewijnstichting. Want het Fabiolafonds is ingebed in het financieel veel slagkrachtiger Boudewijnfonds.

Problemen
De nieuwe projectoproep draait rond psychische problemen of psychische handicaps op de werkvloer en wil uitval uit het werk voorkomen alsook de reïntegratie via arbeid bevorderen van mensen met psychische problemen of handicaps. Jaarlijks beschikt het Fabiolafonds over een budget van 60.000 euro. Na de viering van het veertigjarig bestaan nam de koningin haar wandelstok ter hand en bekeek ze in het Guislainmuseum de plaatjes, kunstwerken, affiches en voorwerpen van de tentoonstelling "Tussen lichaam en geest".

Bordje
Naast een oude uitgave van "Alice in Wonderland" hangt een bordje met uitleg over het gelijknamige Alice-in-Wonderland-syndroom: een aandoening die mensen hele lichamen of delen ervan vervormd doet zien. Deze en andere visuele hallucinaties zouden veel te maken kunnen hebben met migraineaanvallen, waar de auteur van het wereldberoemde sprookje zelf mee kampte. In het museum zijn ook afbeeldingen te zien van leprozen of sifilispatiënten, maskers waarmee dokters de pestlijders verzorgden zonder zelf gevaar te lopen, ivoren beeldjes die Chinese vrouwen toelieten de arts te tonen waar het pijn deed, of nog, naaktschilderijen van Félicien Rops.

Inzet
Inzet van de nieuwe expo is te tonen hoe in verschillende tijden en landen aangekeken werd tegen ziekte, pijn, depressie, alcoholisme. Naast de tentoonstelling in het Guislainmuseum, is er in het STAM/De Bijloke ook een kunsten- en erfgoedprogramma én is er een boek uitgebracht over hetzelfde thema.

 

Bron: Het Laatste Nieuws 

07-11-07

Paus ontvangt Saudische koning

paus_abdullah_196361aPaus Benedictus XVI heeft dinsdag in het Vaticaan koning Abdullah van Saudi-Arabië ontvangen. Het was de eerste ontmoeting tussen een paus en een regerende Saudische koning.

Tijdens een dertig minuten durend onderhoud hebben de paus en koning Abdullah volgens het Vaticaan uitvoerig gesproken over de noodzaak van interreligieuze en interculturele dialoog tussen christenen, moslims en joden, 'ter bevordering van vrede, rechtspraak en spirituele en morele waarden, in het bijzonder ter versterking van het gezin'. Ook is bij de besprekingen de 'positieve rol en het werk van christenen in Saudi-Arabië' ter sprake gebracht. Beide partijen onderstreepten de noodzaak van een rechtvaardige oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het Vaticaan noemde de ontmoeting 'warm'.

Paus Benedictus heeft gezegd dat hij de betrekkingen wil aanhalen met alle landen die nog steeds geen diplomatieke betrekkingen onderhouden met de Heilige Stoel, waaronder China en Saudi-Arabië. De paus en andere functionarissen van het Vaticaan hebben veelvuldig geprotesteerd tegen het feit dat christenen in Saudi-Arabië geen kerken mogen openen en niet openlijk hun geloof mogen belijden. Onder de naar schatting 1,5 miljoen christenen in Saudi-Arabië zijn volgens het Vaticaan 890.000 katholieken, voornamelijk gastarbeiders uit de Filipijnen.

Aan het eind van de ontmoeting overhandigde de Saudische koning de paus een traditioneel geschenk: een gouden zwaard versierd met edelstenen en gouden en zilveren beelden van een palmboom en een man op een kameel. De paus bewonderde de beelden, maar raakte het zwaard amper aan. Aan de koning schonk hij een16de-eeuwse prent en een gouden medaille van zijn pontificaat.

Volgens het Vaticaan had koning Abdullah, die een reis door Europa maakt, om het onderhoud verzocht. Hij heeft het Vaticaan al twee keer bezocht, als kroonprins en plaatsvervangend premier. Abdullah had bij zijn bezoek tevens een onderhoud met de secretaris van staat van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone.

In Saudi-Arabië is de islam de staatsgodsdienst en alle Saudische staatsburgers moeten moslim zijn. Alleen moslims mogen ook de heilige steden Mekka en Medina bezoeken. Het koningshuis volgt een strenge interpretatie van de islam, het wahhabisme, die diplomatieke betrekkingen met een christelijke identiteit uitsluit. Het is in Saudi-Arabië verboden om openlijk het christendom te praktiseren of bijbels of kruisbeelden het land binnen te brengen.

 

Bron: Elsevier 

Britse prins Harry niet vervolgd voor doodschieten roofvogels

nb3108harry1De Britse prins Harry wordt niet meer verdacht van het doodschieten van twee beschermde vogels. Hij werd vorige week door de politie ondervraagd, nadat twee neergeschoten roofvogels werden ontdekt aan de rand van het koninklijke landgoed Sandringham. Harry liet weten op dat moment in de buurt te zijn geweest met een vriend, maar zou niets afweten van een incident.

Het Britse Openbaar Ministerie heeft besloten niet over te gaan tot vervolging. In Groot-Brittannië staat op het doden van de zeldzame blauwe kiekendief een boete van 7500 euro of zes maanden cel.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

19:10 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins harry, engeland, vogel, schieten, jacht |  Facebook |

Thaise premier op de knieën voor herstelde koning

De Thaise koning mocht vandaag het ziekenhuis verlaten.
De massahysterie voor de langst zittende koning ter wereld is enorm.

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is vandaag uit het ziekenhuis ontslagen. Hij werd daar ruim drie weken geleden opgenomen met verlammingsverschijnselen aan de rechterkant van zijn lichaam en een darminfectie. Duizenden mensen juichten de 79-jarige koning toe toen hij naar buiten kwam.

Bhumibol verliet het ziekenhuis in een elektrische rolstoel. Eenmaal buiten stond hij recht en begaf hij zich met wandelstok naar de premier en andere regeringsvertegenwoordigers, die de koning op hun knieën begroetten.

Het koninklijk huis liet weten dat de koning volledig is hersteld, maar dat de artsen hem wel hebben geadviseerd lichamelijke oefeningen te doen om weer wat meer spierkracht te krijgen. Bhumibol is sinds 1946 koning en is daarmee de langst regerende vorst ter wereld. Hij wordt zeer vereerd door de Thaise bevolking.
 

16:49 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thailand, koning bhumibol, ziekenhuis, herstel, rolstoel |  Facebook |

06-11-07

Queen in top 50 van elegantie

queenQueen Elizabeth II, jawel, de Britse koningin die inmiddels 81 is, is opgenomen in de lijst van 50 elegantste vrouwen. In de nieuwe erelijst van vakblad 'Vogue' staan nog meer elegante dames van gevorderde leeftijd. Vanessa Redgrave (70) en Charlotte Rampling (62) staan leuk te pronken tussen de Kate Moss'en en Naomi Campbells van deze wereld.

'Er staat geen leeftijd op elegantie', motiveert de redactie van Vogue terecht.

Overigens, ook Helen Mirren die in de film in de huid kroop van Queen Elizabeth, deelt in de elegantiegekte van Vogue . Dit handjevol verrassende namen liet Vogue lekken ter promotie van haar decembernummer dat eerstdaags in de winkel ligt. En vanzelfsprekend scoort de stijlbijbel met zijn liefde voor stapschoenen en halsdoeken bijzonder goed in Buckingham Palace. Vogue gaat zelfs zover te beweren dat de Queen altijd glamoureus is, zowel wanneer zij op haar landelijke Schotse landgoed in Balmoral kiest voor laarzen en hoofddoeken, als wanneer zij op Buckingham Palace de kroonjuwelen draagt. Want glamour, zo duidt Vogue , 'gaat er niet over wat je draagt, wel hoe je het draagt. Glamour kan je niet kopen, maar je kan het evenmin faken.' Kortom, 'Elizabeth is cool!' oppert model van de maand Agyness Deyn.

'Dit is een groot compliment, de koningin heeft een erg praktische opvatting van kledij en keuze van stoffen,' reageert een woordvoerder van het Britse hof.

En natuurlijk deelt hofstylist Hardy Amies in de pluimen. Hij overleed weliswaar na een halve eeuw dienst in 2003 op 93-jarige leeftijd. Maar hij wist toen al: 'De koningin is erg veeleisend waar het kleren betreft. Zij weet altijd precies wat zij wil. Haar kleren moeten vriendelijk zijn. Een chique outfit straalt vaak wreedheid uit.'

Het Britse hof viert overigens deze maand de diamanten bruiloft van de vorstin die volgende maand het record breekt van langst regerende vorst.

 

Bron: Het Nieuwsblad 

10:09 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koningin elizabeth, engeland, elegantie, top 50, vogue, glamour |  Facebook |

05-11-07

Prinsen Lorenz en Amadeo lopen marathon van New York uit

De koninklijke familie vaardigde zondag twee deelnemers af aan de prestigieuze marathon van New York. Zowel prins Lorenz als zijn zoon Amadeo brachten de wedstrijd tot een goed einde.

De 21-jarige Amadeo legde de 42,195 km af in een verdienstelijke tijd van 3u48:18, wat hem de 8.021e plaats opleverde. Zijn vader, echtgenoot van prinses Astrid, kwam na 4u39:27 over de streep (24.033e).

Ook Lance Armstrong stond voor het tweede opeenvolgende jaar aan de start. De zevenvoudige Tourwinnaar verbeterde zijn persoonlijk record met dertien minuten tot 2u46:43, goed voor de 233e plaats.

Ter vergelijking: de Keniaan Martin Lel won de marathon in 2u09:04. De beste Belg was Filip Vanhaecke op de 41e plaats in 2u32:49.

 

Bron: Gazet Van Antwerpen

14:41 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, marathon, new york, usa, lopen, prins amadeo, aartshertog lorenz |  Facebook |