15-10-07

Vaessen verdiende al 76.000 euro met boek over koningshuis

Kolonel op rust Noël Vaessen heeft in totaal al 76.000 euro verdiend aan zijn boek 'Een prinselijk proces'. Intussen heeft hij nog altijd wel zijn boete van 195.000 euro van het marineproces niet betaald, melden de Coreliokranten maandag. De vroegere raadgever van prins Laurent werd op het proces in februari veroordeeld wegens schriftvervalsing en persoonlijke verrijking. Er werd legergeld gebruikt voor de villa van prins Laurent en voor Vaessens boerderij in de Hoge Venen.

 

Bron: De Morgen 

14-10-07

Thaise koning moet in ziekenhuis blijven

bhumibolDe Thaise koning Bhumibol Adulyadej blijft nog een tijdje in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok. Dat heeft het koninklijk paleis vandaag laten weten. Gisteren werd hij opgenomen omdat de bloedtoevoer naar zijn hersenen onvoldoende was. Hoelang Bhumibol (79), die door veel van zijn onderdanen wordt vereerd, waarschijnlijk in het ziekenhuis blijft wilde het paleis niet zeggen.

Honderden mensen verzamelden zich voor het ziekenhuis en scandeerden: "Lang leve de koning." Vorig jaar werd uitbundig gevierd dat Bhumibol zestig jaar op de troon zat. Daarmee is hij de langszittende levende monarch ter wereld. In december, wanneer hij 80 wordt, zijn nieuwe festiviteiten gepland. In juli onderging Bhumibol een operatie aan zijn rug. Hij lijdt aan vernauwing van het wervelkanaal, waardoor hij last heeft van rugpijn.

Bron: De Morgen 

19:30 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thailand, bangkok, ziekenhuis, koning bhumibol |  Facebook |

Prins Charles gaat jagen met vriendin van William

kate1De Britse zondagspers heeft foto's getoond van kroonprins Charles en Kate Middleton, de vriendin van zijn oudste zoon William, tijdens een partijtje jagen op het koninklijke landgoed in het Schotse Balmoral. Royaltyjournalisten beschouwen de fotosessie als een belangrijk signaal: er is een verloving op til. Volgens de krant The Sunday Telegraph is het de eerste keer dat Charles en Kate Middleton samen gefotografeerd worden. Dat geeft enige geloofwaardigheid aan de geruchten dat William en Kate zich binnenkort gaan verloven. 'Dit is totnogtoe het duidelijkste teken dat zij op een dag de schoondochter van Charles zal worden', schrijft The Sunday Express.

William is na Charles de tweede in de rij voor de troonopvolging. Hij en Kate, de dochter van een Britse zakenman, logeren op uitnodiging van Charles en diens echtgenote Camilla enkele dagen in Balmoral.

William en Kate zijn beiden 25 jaar oud en maakten zes jaar geleden kennis op de universiteit van St-Andrews. In april van dit jaar ging het paar even uit elkaar, maar enkele weken later verscheen Kate reeds opnieuw aan de zijde van de prins.

 Bron: Het Nieuwsblad

18:22 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins william, engeland, prins charles, kate middleton, jagen |  Facebook |

Prinselijke tweeling nu 35 jaar

prins jaimeDe in Nijmegen geboren tweeling, prinses Margarita en haar één minuut jongere broer prins Jaime, is vandaag 35 jaar geworden.

Voor de verjaardag is er geen uiterlijk vlagvertoon. Hun moeder prinses Irene deed door haar huwelijk met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma afstand van haar opvolgingsrechten. Haar kroost is daarom geen lid van het Koninklijk Huis, al mogen ze wel de koninklijke titel voeren die ze van vaderskant kregen. Prinses Margarita doorbrak in 2003 haar anonieme bestaan toen ze met haar toenmalige echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn publiekelijk haar familie aanviel, en dan met name 'tante Trix'. Ze schiep een weinig flatteus beeld van de koninklijke neven en nichten, die lieten weten zich niet in haar beschrijvingen te herkennen. Het echtpaar (in 2001 getrouwd) ging een jaar later uit elkaar, de scheiding werd in november 2006 formeel uitgesproken.

prinses margarita Prins Jaime is de rechterhand van eurocommissaris Neelie Kroes. Hij is uitgeleend door het ministerie van Buitenlandse Zaken, waardoor hij eerder werd gestationeerd in Irak en Afghanistan. "Ik zou een zorgeloos leven kunnen leiden, maar dat doe ik niet, ik wil me inzetten voor de maatschappij", licht Jaime zijn keuze toe in een interview met het blad Vorsten.
 
Bron: De Stentor 

12:29 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, verjaardag, prinses margarita, prins jaime |  Facebook |

13-10-07

Thaise koning Bhumibol in ziekenhuis

bhumibolDe koning van Thailand, Bhumibol Adulyadej, is zaterdag overgebracht naar het ziekenhuis nadat hij te maken kreeg met verlammingsverschijnselen aan de rechterkant van zijn lichaam. Dat heeft het paleis aangekondigd.

De 79-jarige vorst werd overgebracht naar een ziekenhuis in Bangkok nadat de rechterkant van zijn lichaam kracht verloor. Een scan wees uit dat er te weinig bloedcirculatie was in de linkerhelft van de hersenen. Na een acht uur durende behandeling kreeg de koning weer wat kracht in zijn rechterbeen en andere lichaamsdelen, zo deelde het paleis na afloop mee. Wel moet hij nog minstens drie dagen in het ziekenhuis blijven.

Koning Bhumibol onderging vorig jaar nog een operatie aan de wervelkolom. Hij zit al 61 jaar op de troon en is de langstregerende monarch ter wereld. In Thailand geniet hij een grote morele autoriteit.

20:14 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning bhumibol, ziekenhuis, thailand, bangkok |  Facebook |

11-10-07

Prinses Mathilde opent centrum onderzoek microkredieten ULB

prinses mathildePrinses Mathilde heeft op de site van de Franstalige Brusselse universiteit ULB een Europees onderzoekscentrum naar microkredieten (CERMi) geopend. Ze lanceerde tegelijk een zogenaamde master in Microkredieten. Het nieuwe centrum wil microkredieten verder onderzoeken en doctoraten en thesissen over het onderwerp bevorderen.

Samenwerking
Het moet de Europese en Belgische autoriteiten aanzetten het systeem beter te begrijpen en zo verder te ontwikkelen. Het CERMi hangt nauw samen met de nieuwe bijkomende masteropleiding in microkredieten in de Académie Wallonie-Bruxelles door de Solvay Business School (ULB) en de faculteit Warocqué van de universiteit van Bergen. Zij werken samen met de Franse Universités de Paris-Dauphine (France) en de Nederlandse universiteit van Wageningen.

NGO's
Het project heeft ook verschillende ngo's als partner. Het gaat onder meer om SOS Faim, PlaNet Finance en Cerise die studenten de kans geven om bij hen stage te lopen. Intussen zijn al zo'n 40 studenten ingeschreven, waarvan 80 procent niet-Belgen. Microkredieten zijn een belangrijk instrument om de armoede in het Zuiden terug te dringen. Lokale microfinancieringsinstellingen (MFI's) verstrekken leningen aan kleine kansarme ondernemers die geen kans maken bij de reguliere bankinstellingen. Op die manier kunnen ze kleinschalige economische activiteiten uitbouwen en zo op eigen kracht hogerop klimmen.

Yunus
Het principe van de microkredieten werd ontwikkeld door professor Yunus die er in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg. Het is al de derde keer dat prinses Mathilde naar de ULB komt in het kader van microkredieten. Deze keer nam ze deel aan de openingszitting van het CERMi, waarbij professor Beatriz Armendariz het had over de rol van de vrouw in microkredieten. Prinses Mathilde was in 2005 VN-gezant voor het Internationaal Jaar van de Microkredieten.

17:33 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opening, prinses marthilde, belgie, brussel, ulb, universiteit |  Facebook |

'Kroonprins Filip moet onder hoede komen van eerste minister'

prins filipOud-premier Wilfried Martens (CD&V) pleit ervoor dat prins Filip een statuut krijgt zoals de Britse kroonprins Charles. 'Ook moet hij onder de hoede komen van een minister, bij voorkeur de premier. Voor Filip uitspraken doet, moet hij overleggen en de goedkeuring krijgen van de eerste minister. Anders zal incident na incident blijven volgen.'

Martens deed deze uitspraken gisterochtend op de presentatie van het boek Kroonprins Filip, uitgegeven door Houtekiet. "Daarin worden verschillende incidenten beschreven die het gevolg waren van uitspraken van de prins: wat hij in Story zei over het VB, het onderschrijven van het VBO-manifest, en zijn ontmoeting met Yves Desmet en Pol Van Den Driessche. Drie keer is hij terechtgewezen door premier Verhofstadt. Het zou beter zijn mocht de prins in de toekomst overleg plegen met de premier vooraleer hij uitspraken doet. Ja, dit is een suggestie aan Yves Leterme."

Verstoken

Toen Wilfried Martens premier was, heeft hij de tijd genomen om eens drie uur lang met Filip te spreken. "Dat was zeer nuttig. Het is toen bij een eenmalig gesprek gebleven, maar in Groot-Brittannië is het gebruikelijk dat de kroonprins zo'n vier keer per jaar een gesprek heeft met de premier. Prins Charles praat niet alleen met de eerste minister, maar ook met de leiders van de oppositie. Gordon Brown, de nieuwe Britse premier, liet laatst nog weten dat hij de samenwerking met de prins erg waardeert. Als kroonprins blijft Charles neutraal, maar door die gesprekken weet hij wel wat leeft bij de politici, wat de problemen zijn en hoe men daarmee omgaat. Dat zou ook nuttig zijn voor onze prins, die nu verstoken blijft van dit soort informatie. Het gaat niet op de prins alleen te laten."

Statuut

Martens pleit ook voor een statuut voor de kroonprins, naar Brits voorbeeld. "Ik ben niet de eerste die dit voorstelt. Laurette Onkelinx heeft dit ook al gezegd na het incident met Desmet en Van Den Driessche. Nu heeft de prins geen statuut, in Groot-Brittannië zijn de plichten en rechten van de kroonprins goed afgebakend. De kroonprins verdient hetzelfde statuut als de koning. De koning is onschendbaar, zegt onze grondwet, maar de politici zijn verantwoordelijk. Ik vind dat de eerste minister verantwoordelijkheid moet nemen voor de kroonprins en hem onder zijn hoede moet nemen."

In Kroonprins Filip wordt ook voor het eerst het echtscheidingsprotocol uit de doeken gedaan dat uitgewerkt was voor Albert en Paola.

11:39 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilfried martens, statuut, prins filip, belgie |  Facebook |