10-10-07

Prins William volgend jaar de lucht in

Prins William krijgt volgend jaar als onderdeel van zijn militaire training een opleiding tot piloot. Hij zal zowel helikopters als vliegtuigen leren besturen. Dat heeft Buckingham Palace woensdag bekendgemaakt. Prins William volgend jaar de lucht in

De 25-jarige prins, de tweede in lijn voor de Britse troon, dient vanaf januari 2008 vier maanden bij de Britse luchtmacht. William zal vervolgens in de zomer bekend worden gemaakt met de schepen, onderzeeërs en vliegtuigen van de Britse marine.

De prins was net een jaar lang commandant van een gepantserde verkenningseenheid van de Britse landmacht. Hij diende in hetzelfde regiment als zijn broer, prins Harry. De twee prinsen werden beiden na een opleiding aan de militaire academie Sandhurst bevorderd tot officier in het Britse leger. Prins Harry zou naar Irak uitgezonden worden, maar de Britse legerleiding stak daar op het laatste moment een stokje voor omdat de veiligheid van Harry's eenheid op het spel was komen te staan door de enorme media-aandacht voor de missie.

Vorstenpaar bezoekt West-Ierse stad Shannon

Koning Albert II en koningin Paola zijn woensdagochtend om 11.20 uur geland in het West-Ierse Shannon. De koning bezocht op de laatste dag van het driedaagse staatsbezoek aan Ierland het Belgische bedrijf UCB. De koningin hield halt aan Bunratty Folk Castle and Folk Park. Het vliegtuig van het vorstenpaar vertrok woensdagochtend vanuit de Ierse hoofdstad Dublin naar Shannon aan de Ierse westkust. Koningin Paola bezocht woensdagochtend Bunratty Castle and Folk Park. Daar was er kort een incident met de Belgische fotografen, toen de lokale Ierse organisatie liet weten dat slechts een beperkt aantal meekon om foto's te trekken van de koningin. De fotografen legden solidair het werk neer. Toen de koningin nadien duidelijk maakte dat het niet op haar vraag was dat de fotografen maar beperkt aanwezig mochten zijn, zoals de organisatie beweerde, gingen de fotografen opnieuw aan het werk. Koning Albert II bezocht woensdagochtend het bedrijf UCB (Union Chémique Belge) in Shannon, een multinational die actief is in de farmaceutische sector. UCB, dat zijn hoofdkantoor in Brussel heeft, telt wereldwijd ongeveer 12.000 werknemers in 35-tal vestigingen in de vijf continenten. Het bedrijf werd opgericht in 1928 door Emmanuel Janssen. Later woensdag maken de koning en koningin nog een wandeling langs de klippen van Moher.

17:07 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning albert, belgie, bezoek, ierland, koningin paola, shannon |  Facebook |

Camilla en Charles voor eerste maal grootouders

De Britse prins Charles en zijn echtgenote Camilla zijn voor de eerste keer opa en oma geworden. De vrouw van Camilla's zoon Tom Parker Bowles, Sara Buys, zette een meisje op de wereld. De kleine spruit heet Lola.

De Britse troonopvolger mag zich sinds dinsdag "stiefopa" noemen. Met Camilla, de hertogin van Cornwall, heeft Charles geen kinderen. "De hertogin is in de wolken", verklaart een woordvoerder van het Britse koningshuis. Lola werd dinsdag geboren in een ziekenhuis in Londen.

Tom Parker Bowles (32) had al voor de geboorte van zijn kersverse dochtertje laten weten dat zijn moeder "enorm gelukkig was dat ze grootmoeder ging worden". Moderedactrice Sara Buys en gastronomiejournalist Tom Parker Bowles stapten in 2005 in het huwelijksbootje. In datzelfde jaar zweerden Camilla (60) en Charles (58) eeuwige trouw.

Camilla's kinderen Tom en Laura stammen uit haar eerste huwelijk met Andrew Parker Bowles. Charles heeft uit zijn eerste huwelijk met prinses Diana twee kinderen, de prinsen William en Harry.

09-10-07

Paleis benadrukt goede gezondheid koning op staatsbezoek


De tweede dag van het driedaagse staatsbezoek van koning Albert II en koning Paola aan Ierland wordt vanavond afgesloten met een concert door de Belgische finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd, Liebrecht Vanbeckevoort, en een buffet met Belgische specialiteiten. Het paleis benadrukte dat de gezondheid van de koning goed is. "De koning heeft enkel rust nodig na de operatie in juni, voor de rest scheelt er niets met zijn gezondheid", aldus de woordvoerder van het paleis. Dat er een defibrillator mee is op het staatsbezoek, ligt volgens de woordvoerder aan de arts van de koning, die meegaat op staatsbezoeken en oordeelt dat dit nodig is in geval van noodgevallen in de hele delegatie.

Trinity College
Vanmiddag bezocht koning Albert Trinity College in de Ierse hoofdstad Dublin. Dat is de oudste universiteit van Ierland. Ze werd in 1592 gesticht door koningin Elisabeth I. Bekende studenten zijn onder meer Oscar Wilde, Jonathan Swift, Bram Stoker en Samuel Beckett. Trinity beschikt over de grootste collectie manuscripten en gedrukte boeken in Ierland: bijna drie miljoen werken, die opgeslagen staan in acht gebouwen. Het oudste overblijfsel van de universiteit is de oude bibliotheek, of ook wel "the Long Room". De kamer is zowat 65 meter lang en herbergt ongeveer 200.000 van de oudste boeken van Trinity College.

Tentoonstelling Leuven
Koning Albert II bezocht in the Long Room een tentoonstelling over Leuven "Louvain 400: The writing of Irish History: the Four Masters and their World". Die expositie kwam er omdat het 400 jaar geleden is dat Ierse Franciscanen in Leuven de Irish College of het Ierse college oprichtten. Dat college stond mee aan de basis van het gedrukte boek in Ierland. De koningin ging deze middag naar Powerscourt Gardens. Het landgoed Powerscourt werd rond 1300 opgericht door de familie Power, die er een kasteel bouwde. Koningin Paola bezocht er de Japanse tuin en rozentuin.

Concert
Vanavond nodigen Albert en Paola de Ierse presidente Mary McAleese en haar echtgenoot uit in de National Gallery voor een concert van Liebrecht Vanbeckevoort. De 22-jarige pianist uit Bornem haalde op 2 juni een knappe zesde plaats op de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij was de eerste Belg in zestien jaar die in de finale raakte. Het optreden, dat ongeveer 45 minuten duurt, wordt gevolgd door een buffet met Belgische specialiteiten. Morgen trekt het koningspaar verder naar Shannon aan de Ierse Westkust voor een bezoek aan een Belgisch bedrijf. De koning en koningin zullen er ook een wandeling maken langs de kliffen van Moher, waarna ze morgenavond terug naar België vliegen.

22:34 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, koning albert, koningin paola, ierland, belgie |  Facebook |

Prins Hassan van Jordaniƫ: "Er is niet heiligs aan een oorlog"

hassan300In een exclusief interview met Knack spreekt prins Hassan van Jordanië de wens uit dat Europa een grotere rol zou gaan spelen in het Midden-Oosten. Hassan is de jongste broer van wijlen koning Hoessein en een oom van de huidige koning Abdullah II.

Hassan verwacht dat Europa zich inzet voor een stabiliteitspact voor de hele regio. 'Een akkoord tussen Israël en de Palestijnen is niet duurzaam als het niet door de hele regio wordt gedragen.' Hij verwijst daarbij naar de formule die de Zweed Carl Bildt tien jaar geleden in de Balkan gebruikte. 'Het is bij ons niet moeilijker dan in de Balkan, maar we leggen niet dezelfde overtuiging aan de dag. We proberen niet hard genoeg.'

De regio heeft, volgens Hassan van Jordanië, vooral behoefte aan supranationaal denken, waarbij elk land met zijn eigen identiteit aan tafel zit. Verscheidenheid in eenheid. 'Het Europese project van Jean Monnet en Robert Schuman was zo mooi omdat het hen geen zier kon schelen wie er met de eer ging strijken.'

Ondertussen toont prins Hassan zich zeer bezorgd over de ontwikkeling van het conflict tussen Iran en het Westen. 'Voor een aanval zijn niet noodzakelijk grondtroepen nodig. Luchtaanvallen hebben hun nut bewezen, van Bagdad tot Belgrado. Wat de gevolgen van zo een aanval kunnen zijn? Dan komt er een golf van terrorisme op ons af - daar mag ik niet aan denken.'

De Jordaanse prins, een rechtstreekse afstammeling van de profeet Mohammed, kant zich in Knack ook fel tegen Al-Qaeda - 'de bloedhonden die zich onze religie toe-eigenen' - en de zogenaamde heilige islamitische oorlog tegen het Westen. 'Iedereen weet dat moslims het onder elkaar niet eens zijn over wat een heilige oorlog is. Zelf geloof ik dat er niets heiligs is aan een oorlog.'

22:29 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins hassan, jordanie, interview, knack |  Facebook |

Dochter voor prins Floris en prinses Aimee

florian en aimeePrinses Aimée heeft dinsdag 9 oktober om 04.37 uur in het VU ziekenhuis te Amsterdam het leven geschonken aan een kerngezonde dochter. Dit maakt de Rijksvoorlichtingsdienst de RVD bekend.

In een reactie laat het paar weten: “intens gelukkig te zijn met de komst van ons lieve kindje. Het is een overweldigend gevoel van grote dankbaarheid en blijdschap”, aldus de ouders.

Het meisje woog bij de geboorte 3850 gram. Het zevende kleinkind van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven krijgt de roepnaam Magali. Haar volledige naam luidt Magali Margriet Eleonoor.

De koning hinkt

albertcarAlbert II verbijt de pijn tijdens eerste bezoek aan Ierland

Koning Albert had een paar keer zichtbaar fysiek pijn, gisteren bij zijn aankomst in Ierland. De eerste dag van zo'n staatsbezoek is een en al protocol, en dat was duidelijk zwaar voor de oververmoeide koning.

Een staatsbezoek is de hoogste diplomatieke eer die een land aan een ander land kan bewijzen. Maanden en maanden voorbereiding gaan eraan vooraf, zodat de koning nu niet wou afzeggen, ondanks de politieke crisis in België en de vermoeidheid waar hij volgens zijn dokter aan lijdt sinds zijn heupoperatie.

Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (Open VLD), moest wel afzeggen toen vrijdagavond beslist werd om deze week verder te onderhandelen over de regeringsformatie. Hij liet het paleis weten dat hij zich liet vervangen door zijn partijgenoot, staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne, die al eerder dit soort werk voor zijn rekening nam.

Albert II heeft het programma voor dit bezoek nog geen fractie laten inkorten. Blijkbaar was al maanden geleden ingelast dat de koning elke namiddag wat rust kan nemen, om zich niet al te veel te vermoeien. Al blijft zo'n reis natuurlijk lastig voor een heuppatiënt, al is het maar door het soms lange rechtstaan, of het voortdurend in en uit een auto moeten kruipen.

Maar zelfs de vele protocollaire plechtigheden, zoals een schouwing van een erewacht, nam de koning er gisteren zonder verpinken bij. Zijn meereizende huisarts Catherine le Clément de Saint Marcq keek nochtans met argusogen toe en zag hoe moeilijk de koning het soms had. Toch gebruikte hij zijn wandelstok niet.

Als hij uit de auto moest geraken, zag je een pijnlijke grimas op zijn gelaat. Eerst boog hij voorzichtig met zijn voeten eruit, dan trok hij zich langzaam recht, vaak geholpen door zijn protocolchef Pierre Warnauts. Toen Albert een paar treden af moest, reikte koningin Paola hem prompt de arm, die hij gretig aannam. Even later zagen we hem zich verkrampt aan een leuning vasthouden om een trap op te geraken.

Maar zodra de pijn verbeten was, stond hij weer grapjes te maken en ontwapenend zichzelf te wezen. Al tonen de rimpels op zijn gelaat dat hij ouder geworden is sinds de moeilijk verteerde heupoperatie na die val in juni.

Voor de koning was het zijn eerste bezoek aan Ierland. Nochtans is president Mary McAleese duidelijk geen onbekende voor hem. Zij opende in 1998 samen met hem het vredespark in Mesen en kwam later nog tweemaal langs in Laken terwijl ze in ons land was. Ze had voor onze vorst een hartelijk onthaal in petto.

Ook Bertie Ahern, de taoiseach zoals ze de premier hier noemen, was duidelijk geen onbekende. Gisteravond nodigde president McAleese de koning en zijn gevolg uit op een staatsdiner. Tijdens zijn toespraak beklemtoonde koning Albert de goede relaties tussen beide landen.

Vandaag nemen de ceo's van topbedrijven als Belgacom (Didier Bellens), Fortis Bank (Jean-Paul Votron) of Option (Jan Callewaert) deel aan een forum over de Belgisch-Ierse samenwerking. UCB toont woensdag zijn recent verworven vestiging in Shannon.

12:16 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning albert, belgie, pijn, bezoek, ierland, dublin |  Facebook |