08-10-07

Koning Albert looft Belgisch-Ierse samenwerking tijdens staatsbezoek

Koning Albert II heeft vandaag op de eerste dag van het driedaagse staatsbezoek van het vorstenpaar aan Ierland de samenwerking geloofd tussen België en Ierland. Onze vorst deed dit in zijn toespraak op het staatsdiner vanavond. Albert II had ook lovende woorden voor de Ierse presidente Mary McAleese.

"De betrekkingen tussen onze beide landen zijn zonder meer uitstekend en gaan ver terug in de tijd", zei de koning vanavond. In het zog van het vorstenpaar reist een delegatie academici en Belgische bedrijfsleiders mee. Daar verwees ook Albert II in zijn speech naar. "De talrijke aanwezigheid van zakenmensen in mijn gevolg wijst op onze vaste wil om in de toekomst deze relaties nog nauwer aan te halen. De financiële sector, de hoogtechnologische industrie en de biomedische sector zijn in dit opzicht belangrijke troeven, evenals de samenwerking tussen universiteiten en industrie, die zal worden uitgebreid".

De koning had ook lovende woorden voor McAleese, die het vorstenpaar eerder vandaag ontving in haar officiële residentie in Dublin. Hij prees de presidente als iemand die verzoenend optreedt en "bruggen bouwt". Het resultaat van de Goede Vrijdagakkoorden negen jaar geleden en de Sint-Andrewsakkoord vorig jaar (beide over Noord-Ierland) noemde Albert "beslist een van de meest vooraanstaande politieke successen van het laatste decennium". De regeringsleiders van de Ierse republiek en het Verenigd Koninkrijk "verdienen hiervoor alle lof. Zij handelden in de geest van de stichters van Europa, die een continent voor ogen hadden van vreedzame samenwerking zonder oorlog of burgertwisten".

Ierse premier

Het Goede Vrijdagakkoord zorgde ervoor dat Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, na jaren conflict in 1998 opnieuw zelfbestuur kreeg. Samen met het Saint Andrews Agreement startte het een vredesproces op, dat in mei van dit jaar uiteindelijk uitmondde in een regering van katholieken en protestanten. Op 31 juli van dit jaar verlieten de Britse troepen het Noord-Ierse territorium na een 38-jarige bezetting.

De koning had eerder vandaag ook een onderhoud met de Ierse premier Bertie Ahern. Ahern is sinds juni 1997 'taoiseach', de officiële titel van de Ierse premier. Hij werd in 2002 en 2007 herverkozen. Vervolgens ontmoette Albert II de voorzitters van de Kamer en de Senaat. Koningin Paola bezocht ondertussen in het Irish National Museum de tentoonstelling 'Gold Jewels' en de Scoil Chiaran School in Hartstown.

Morgen krijgen de vorsten een rondleiding in de stad Dublin en staat er onder meer een ontmoeting met de Belgische gemeenschap in Ierland op het programma.

Prins William doet zijn beklag over paparazzi

williamDe Britse kroonprins William is woedend op de Britse paparazzi. De zoon van wijlen prinses Diana en prins Charles heeft geklaagd over het agressieve gedrag van de fotografen die hem en zijn vriendin Kate Middleton achtervolgden voor een exclusief kiekje.Volgens William werden ze door fotografen in auto's en op motoren achtervolgd, toen ze een nachtclub in londen verlieten. Het gedrag van de pers kan volgens prins Charles niet door de beugel. Een woordvoerder had het over "agressie" en "bedreigend gedrag" vanwege de paparazzi. In een reactie op het incident hebben de meeste Britse tabloids zaterdag geweigerd om de foto's van prins William en zijn vriendin te publiceren. Opvallend is dat net vorige week het gerechtelijk onderzoek is gestart naar de dood van prinses Diana en haar vriend Dodi Al Fayed. Het koppel kwam om het leven bij een auto-ongeluk in een tunnel in Parijs, terwijl ze achterna werden gezeten door paparazzi.

17:20 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins william, engeland, beklag, paparazzi, kate middleton |  Facebook |

Koning Albert en koningin Paola op staatsbezoek in Dublin

Koning Albert II en koningin Paola zijn rond 11.40 Belgische tijd geland in de Ierse hoofdstad Dublin voor een driedaags staatsbezoek. In het zog van het Belgische vorstenpaar reist een delegatie van Belgische bedrijfsleiders en academici. Het is de eerste keer ooit dat Albert en Paola een staatsbezoek brengen aan het meest westelijke land van de EU.

Het vorstenpaar blijft drie dagen in Ierland. Vandaag en morgen is er het staatkundige gedeelte in de hoofdstad Dublin en op woensdag trekt de delegatie verder naar Shannon aan de Westkust voor een bezoek aan een Belgisch bedrijf.

Herstel heup
Het driedaagse staatsbezoek aan Ierland is een van de enige activiteiten die niet van de agenda werden geschrapt nadat de koning eind september extra rust kreeg voorgeschreven na zijn heupoperatie. De 73-jarige Albert II werd in juni geopereerd aan de heup nadat hij bij een val de hals van zijn rechterdijbeen had gebroken. De normale herstelperiode bij zo'n operatie is drie maanden. De algemene gezondheidstoestand van de vorst is goed, maar onder meer door de moeizame regeringsvorming heeft hij de afgelopen maanden onvoldoende tijd gehad om te rusten.

Ierse presidente
Vandaag heeft de koning onder meer een ontmoeting met de Ierse presidente en eerste minister. Ierland, waar het momenteel 13 graden Celsius is, is het meest westelijke land van de Europese Unie. Het heeft een oppervlakte van zowat 70.300 vierkante kilometer, en is dus twee keer zo groot als België. Het telt ongeveer 4,2 miljoen inwoners.

15:41 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koning albert, koningin paola, bezoek, dublin, ierland, belgie, shannon |  Facebook |

07-10-07

Máxima onder vuur

maxilaDe Nederlandse prinses Máxima ligt onder vuur bij de Bond van Oranjeverenigingen, een bond die ijvert voor het belang van het Nederlandse koningshuis. Dat schrijft De Telegraaf. De bond vindt dat de prinses een grote vergissing heeft gemaakt door in een toespraak de Nederlandse identiteit te relativeren. De prinses zegt deels 'verkeerd te zijn begrepen'.

Máxima deed haar omstreden uitspraken bij de presentatie van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In dat omstreden rapport wordt er onder meer voor gepleit dat immigranten verschillende identiteiten houden en kunnen beschikken over verschillende nationaliteiten.

De prinses vertelde over haar eigen ervaringen als nieuwkomer in Nederland. 'Het was een prachtige en rijke ervaring waarvoor ik enorm dankbaar ben. Maar 'de' Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden', stelde de prinses.

En nog: 'Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. 'De' Nederlander bestaat niet. Als troost kan ik u zeggen dat 'de' Argentijn ook niet bestaat.'

Volgens voorzitter Michiel Zonnevylle van de Bond van Oranjeverenigingen krijgt de prinses door haar positie een beeld van de Nederlandse samenleving voorgeschoteld dat niet aansluit bij dat van de gewone man.

Prinses Máxima betreurt de ophef die is ontstaan over haar toespraak. Ze stelt dat ze een persoonlijk verhaal vertelde, geen reactie op het rapport.

10:41 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, kritiek, prinses maxima, oranje |  Facebook |

06-10-07

Hoofd van BBC1 stapt op na rel over trailer rond koningin

Peter Fincham, het hoofd van het openbare Britse televisiestation BBC1, heeft ontslag genomen in verband met de trailer van een documentaire waarin koningin Elisabeth per vergissing in een verkeerd daglicht is gesteld, zo heeft de BBC zelf gemeld.

"Crowngate" draait rond de trailer van een documentaire van het productiehuis RDF Media waarin werd gesuggereerd dat het Britse staatshoofd het zwaar aan de stok had gekregen met de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz en haar het deksel op de neus had geduwd.

Er was te zien hoe de fotografe de koningin suggereerde dat zij beter zonder kroon zou poseren "omdat de Garter rok zo...". Waarop Elisabeth II onderbrak, en zonder de Amerikaanse te laten verder spreken, koel zei: "Minder gekleed. Wat denkt u wel?". Dan was te zien hoe de koningin wegbeende doorheen Buckingham Palace en tegen iemand van haar personeel zei "ik verander niets".

Maar het bleek nu dat de "wegbeenscène" van voor de woordenwisseling over de kroon dateerde, en erna werd gemonteerd. Finchman ontdekte dit pas na het vertonen van de trailer aan de pers. Het fragment werd pas de volgende dag gecorrigeerd, toen de omroep ook haar excuses aanbood.

Finchman is nu opgestapt, net als topman Stephen Lambert van RDF Media.

"Er zijn serieuze fouten gemaakt, waarbij misleidende informatie omtrent de koningin publiek is gemaakt", zo citeerde de BBC vrijdag haar directeur-generaal Mark Thompson.

Wel kwam de openbare omroep tot de bevinding dat wellicht niemand bewust de koningin in een verkeerd daglicht heeft willen stellen.

Er komt ook een onafhankelijke onderzoekscommissie naar het incident. Er zijn maatregelen getroffen om de montagenormen te verstrengen, aldus de BBC.

Opschudding over sculptuur prins Harry als lijk

Een sculptuur dat de Britse prins Harry uitbeeldt als lijk in legeruniform zorgt in Groot-Brittannië voor opschudding. Dat meldt de Britse krant The Sun vrijdag.

De sculptuur toont een op de 23-jarige prins gelijkende soldaat die op de rug ligt, met zijn hoofd op de bijbel voor de Britse vlag. In zijn hand houdt hij een medaillon van zijn moeder, prinses Diana. Het wapen van de soldaat zit in de holster. Een gier staart naar het lijk.

Familieleden van gesneuvelde soldaten zijn verontwaardigd over het kunstwerk van de controversiële Amerikaanse kunstenaar Daniel Edwards.

"Het is ziekelijk, echt verschrikkelijk", zo citeert de krant de 62-jarige Carol Jones, wiens 31-jarige zoon John gedood werd in Irak. "De sculptuur is niet alleen smakeloos, maar ze bewijst ook een slechte dienst aan alle mannen en vrouwen in het leger, die in Irak hun leven gaven", zegt ook Robert Lee van het Royal British Legion, de organisatie van (oud-)militairen.

Edwards is niet aan zijn proefstuk toe: eerder beeldde hij al een barende Britney Spears uit en het lijk van Paris Hilton.Het 'lijk' van Harry

02:03 Gepost door Leve de Koning in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: prins harry, sculptuur, beeld, lijk, engeland, soldaat |  Facebook |

04-10-07

Prinses Mathilde zwanger van vierde kindje

Prinses Mathilde en kroonprins Filip verwachten een vierde kind. De geboorte is in de lente van 2008 voorzien. Dat maakte het koninklijk paleis donderdagnamiddag bekend.

"Op de tweede verjaardag van Emmanuel, zijn Elisabeth en Gabriël samen met hun jarige broertje en hun ouders prinses Mathilde en prins Filip bijzonder gelukkig te kunnen aankondigen dat ze in de lente van 2008 een zusje of een broertje mogen verwelkomen.

De koning en de koningin, de hele koninklijke familie en de familie van prinses Mathilde delen in deze grote vreugde", aldus de mededeling.